Bursa’nın Kestel ilçesindeki Kozluören köyü, Ramazan ayının ilk gününde yüzyıllardır süregelen bir yemek geleneğini yaşatıyor. Köy halkı, bu özel günde çullama ve yeşil mercimek ile oruçlarını açarak, geçmişle gelecek arasında köprü kuruyor.
Ramazan’ın İlk Gününe Özel Hazırlık
Köyün kadınları, Ramazan ayının ilk günü için özel bir hazırlık içine giriyor. Yufkalar elde açılıyor, etler pişiriliyor ve tereyağında soslar hazırlanarak çullama sofralara taşınıyor. Bu özel yemek, köyün her evinde büyük bir sevgiyle pişiriliyor ve iftar sofralarının vazgeçilmezi oluyor.Bir Geleneğin Hikayesi
Kozluören köyünün tarihi, Selçuklu Devleti’nin son dönemlerine kadar uzanıyor. Köyün kurucusu Abdal Mehmed’in, savaş zamanında ve Ramazan’ın ilk gününde eşi Gül Hatun ile başlattığı bu gelenek, 900 yıldır devam ediyor. Her Ramazan ayının ilk gününde, köy halkı bu geleneği büyük bir titizlikle yerine getiriyor.





