2024'te Emekli Olanlara Müjde! Aylıklarına Ek Zam Geliyor

TAKİP ET

TÜİK'in açıkladığı 2023 büyüme rakamları, emekli olanların yüzünü güldürdü. 2024 yılında emekli olanların aylıklarına ilave zam yapılacak. Peki, bu zam ne kadar olacak ve kimleri kapsayacak?

Emekli aylıkları, çalışma hayatında SGK’ya bildirilen kazançlara göre hesaplanıyor. Bu kazançlar, enflasyon ve büyüme oranlarına göre güncelleniyor. 2023 yılında TÜFE yüzde 64,77, GSYH ise yüzde 4,5 arttı. Bu artışlar, 2024 yılında emekli olanların aylıklarına yansıyacak.

Emekli Aylıklarına Ne Kadar Zam Yapılacak?

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, 2024 yılında emekli olanların aylıklarına yüzde 0,8 ile yüzde 1,35 arasında değişen oranlarda ilave zam yapılacak. Bu zam, emekli aylığının bağlandığı tarihe göre değişiklik gösterecek. Yıl başından bu yana emekli aylığı bağlanmış olanların ilave zam farkları nisan ayından itibaren aylıklarına yansıyacak. Yeni emekli olanların aylıkları ise doğrudan güncel katsayı üzerinden hesaplanacak.

Emekli Aylığı Nasıl Hesaplanıyor?

Emekli aylığı hesaplamasında, 2000 öncesi ve sonrası dönemler için farklı sistemler uygulanıyor. 2000 öncesi dönemde, gösterge sistemi ile belirlenen kazançlar, 2000 sonrası dönemde ise güncelleme katsayısı ile belirlenen kazançlar dikkate alınıyor. Güncelleme katsayısı, TÜFE artışının yanı sıra GSYH büyümesinin yüzde 30’unu da içeriyor. Böylece, emekli aylıkları hem enflasyona hem de büyümeye göre güncelleniyor.

Emekli Aylığınızı Öğrenmek İster misiniz?

e-Devlet üzerinden SGK’nın maaş robotuna giren mevcut çalışanlar, bugün emekli olsalar ne kadar aylık alabileceklerini sürekli görebiliyorlar. Birçok çalışan her ay maaş robotuna girerek ne kadar emekli aylığı alabileceğini sorguluyor. Siz de e-Devlet şifrenizle maaş robotuna girebilir ve emekli aylığınızı öğrenebilirsiniz.

emekli maaşı 2024 emekli maaşı 2024 ne kadar emekli maaşı 2024 hesaplama emekli maaşı 2024 ne kadar olacak emekli maaşı 2024 son dakika